08/04/2008

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση


Αριστοτέλης Μπούρος , ΜD
Αλέξανδρος Καλογερόπουλος , MRCOG
Κηφισίας 89-91, Αθήνα
Τηλ. 210-6926247, Fax 210-6984320

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση
(Diagnostic Office Flexible Hysteroscopy)




Πολύποδες στο κέντρο της κοιλότητας της μήτρας


Πρόκειται για μία εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση που με άμεσο, σαφή αλλά και ανώδυνο τρόπο διερευνά το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας.
Ένα ιδιαίτερα λεπτό, εύκαμπτο ενδοσκόπιο με ειδική τεχνολογία οπτικών ινών εισέρχεται χωρίς δυσκολία και ενόχληση στο εσωτερικό της μήτρας. Η ειδική μικροσκοπική κάμερα μεταφέρει την εικόνα προς την εξωτερική οθόνη και η ασθενής άμεσα και ανώδυνα βλέπει και η ίδια το εσωτερικό της μήτρας της.
Η εικόνα καταγράφεται στον υπολογιστή μας και σε εγγράψιμο CD.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο εντυπωσιακό αλλά και ουσιαστικό.
Τίθεται πλέον εύκολα η διάγνωση ανωμαλίας του σχήματος της μήτρας (διαφραγμάτια, δίκερως μήτρα), η παρουσία πολυπόδων, ινομυωμάτων και ουλώδους ιστού από προηγούμενες επεμβάσεις. Επίσης ανιχνεύεται εγκαίρως τυχόν άτυπη υπερπλασία ή και εντοπισμένος καρκίνος του ενδομητρίου σε αρχικό στάδιο.

Οι ενδείξεις είναι λοιπόν αυτονόητες:
• Υπογονιμότητα
• Ιστορικό αποβολών
• Διαταραχές κύκλου και μητρορραγίες

Η διαγνωστική ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη του υπέρηχου και, σε κάποιες περιπτώσεις, και από την διαγνωστική απόξεση.

Με το ειδικό μαλακό και εύκαμπτο υστεροσκόπιο (Storz 11263BBU με ολικό εύρος 2.3 mm) αντί του κλασσικού άκαμπτου μεταλλικού, επιτυγχάνεται άψογη εικόνα και παρακάμπτεται η ανάγκη να γίνεται η υστεροσκόπηση σε οργανωμένο χειρουργείο με γενική αναισθησία. Tο οφέλη σε ταλαιπωρία, κινδύνους από την αναισθησία αλλά και το οικονομικό είναι αυτονόητα.

Επιπλέον συχνά η υστεροσκόπηση, αποσαφηνίζοντας τη διάγνωση, μας κατευθύνει να αποφύγουμε περαιτέρω άσκοπες εξετάσεις και επεμβάσεις (υστερογραφίες, αποξέσεις, ινομυωματεκτομές).

Στο εξωτερικό θεωρείται σχεδόν δεδομένο πλέον εργαλείο στο χώρο του γυναικολογικού ιατρείου με ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις. Το συγκεκριμένο ενδοσκόπιο της Storz αποτελεί την τεχνολογία αιχμής του διασημότερου κατασκευαστή ενδοσκοπίων στον κόσμο.

Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη, διαρκεί 30 λεπτά και γίνεται στο γνώριμο χώρο του ιατρείου μας.

No comments: